Teamcoahing - hockeyvrouwen olympisch kampioen

Met meer plezier, meer uit je team halen

Dat is het effect van regelmatig investeren in je team en in jezelf. We geven je de garantie dat je zo veel succesvoller wordt en kan blijven. We zien vaak dat door de drukte van alle dag hiervoor geen tijd wordt vrijgemaakt. Maar om succesvol te zijn, zal je moeten ‘trainen’. Dat is wat topsport ons heeft geleerd. Deze ervaring en overtuiging staat centraal in onze aanpak.

Goud is het doel (in organisaties: succesvol zijn). Wat moet je met elkaar doen om succesvol te zijn? Het is belangrijk regelmatig de tijd te nemen om stil te staan bij het hier en nu, om te kijken en te luisteren waar een ieder staat. Hoe gaat het? Waar zitten de onuitgesproken irritaties? Wat heb je van de ander nodig of juist niet?  Wat is er nodig om goed met elkaar een volgende fase in te gaan?

Wij stellen de ongemakkelijke vragen die hard nodig zijn om te voorkomen dat het team op een bepaald moment niet meer effectief is, of erger: in een conflictsituatie terecht komt met alle gevolgen van dien. Aan de voorkant investeren levert je heel veel op en kost veel minder tijd dan wanneer het al duidelijk dat er iets moet gebeuren. Helaas worden we te vaak pas dán ingeschakeld. Het is dus belangrijk dat je dit voor bent.

Waar je je bijna niet op kan preparen is een stressperiode, bijvoorbeeld deze Coronapandemie. Wat gebeurt er met het team in deze stressvolle situaties? Het enige wat je kan doen is zorgen dat de teamwaarden goed verankerd zijn en nageleefd worden als het niet stressvol is. De kans dat je elkaar vasthoudt als het moeilijk wordt, is dan groot.

De ervaring leert dat we door net ánders te kijken een team snel verder kunnen brengen. Een ieder krijgt de ruimte voor zijn of haar verhaal, maar minstens zo belangrijk: we luisteren naar elkaar. Onze manier van werken is heel praktisch, intens als het moet en met een lach als het kan. We gaan snel op het doel af, zorgen dat je meteen iets kan aanpakken.