Elsemieke-Havenga-Persconferentie-Corona

Er was weer een Corona persconferentie en morgen is er weer een volgende. Een nieuw kabinet, een nieuwe Minister van Volksgezondheid; ééntje die weet waar hij het over heeft. Dat is heel erg fijn en dat helpt. Maar ja, hebben Mark Rutte en Ernst Kuipers het communicatief nu zoveel beter en anders gedaan dan de afgelopen persconferenties?

We zagen een paar grafieken, dat was een goed idee. Plaatjes vertellen meestal meer dan woorden. Maar die hadden wel wat duidelijker gekund en die hadden dan ook echt aandacht moeten krijgen. Inmiddels wat jaren geleden maar toch; met EditieNL waren we de eersten die met een groot scherm gingen werken waarop cijfers en soms grafieken stonden. De grote vraag was: “Hoe gaan we daarmee om?” Het decor was bijna beeldvullend en Jeroen Latijnhouwers en ik moesten ervoor of ernaast. En waar kijk je naar? Naar de mensen thuis of naar dat scherm? Uiteindelijk gingen we er half naast staan en áls we het over een cijfer hadden, dan keken we naar het scherm zodat mensen zagen dat we het belangrijk vonden. En zo keken ze op die momenten met aandacht mee.

En dan was er nog wat. Veel wisten we al omdat er ook nu weer gelekt was. We wisten dat de horeca en cultuur nog niet open zouden gaan, geen publiek bij sport. Die teleurstelling was er. Dan is er maar één ding wat je moet doen. Uitleggen waarom je tot die keuze komt. “We kunnen niet alles tegelijk opendoen” is niet genoeg. Je moet de bekende WHY-vraag beantwoorden. En ja, in communicatie moet je vooral het woordje ‘NIET’ zoveel mogelijk vermijden, want je wil vooral vertellen wat wėl. Vanwege al die teleurstellingen en onbegrip moet je aangeven waarom je tot deze keuze bent gekomen. Dus ook waarom iets niet kan. De reden waarom? In horeca, musea, bioscopen, entertainment etc. zijn mensen lang in dezelfde ruimte en dat levert extra risico op. Dat staan we al toe bij de scholen. Meer kan daar niet bij. Daar kan je het nog niet mee eens zijn, maar dan is in ieder geval de ‘waaromvraag’ beantwoord. En ondertussen: Rutte en Kuipers zijn in dat wát ze vertellen duidelijk, maar ze moeten soms andere keuzes maken in wat ze vertellen. Gelukkig, als de eerste tekenen niet bedriegen, kunnen ze morgen een positieve boodschap brengen. Fijn ook om dat een keer te kunnen vertellen.